Helstegt pattegris bliver forårets køkken-hit

December 10, 2016

by — Posted in Uncategorized

De fleste danskere har smagt helstegt pattegris – og for de fleste bliver det ikke sidste gang, de sætter tænderne i det møre svinekød. Helstegt pattegris har været en populær spise i hele norden – for ikke at nævne de syd- og vesteuropæiske lande i flere tusinder år. Der findes masser af overleveringer tilbage fra jæger-samler alderen om franske skovboere, der netop fangede og stegte deres pattegrise på kæp over en sagte ild.

Selve det, at få svinet på kæppen eller spyddet, kunne tage op til flere dage – mens man lod svinet risะe i timevis før de første stykker kød blev skåret fraใ Hvis man skal tro overleveringerne, var det altid den skønneste ungmø, der spiste første. Det siges at være fordi, at hun skulle samle styrke til at tage sig af hendes kommende brudgom, som blev valgt, når helstegt pattegrishele svinet blot stod tilbage som et skelet.

Herunder ses et billede af en helstegt pattegris, som den menes at være blevet serveret tilbage i tiden. I dag ser den anderledes ud – men det ved vi allerede. 2017 vurderes til at blive det år, hvor flest danskere og nytilkomne sætter tænderne i det møre svin. Hvor disse tal stammer fra, vides egentlig ikke. Men hvis man skal tro de gængse medier, er det altså det, der er tilfældet. Man skal selvfølgelig ikke tro på alt, hvad man læser – specielt ikke på nettet – men der er formentlig noget om snakken.

Når en pattegris bliver stegt hel, er der således tale om en helstegt pattegris. Det kan umuligt komme som en overraskelse for nogen. Man hvad dækker navnet pattegris over? Er det muligt, at der kun er tale om en hun-gris – altså en so? Det er lige netop det, der er tilfældet. En helstegt pattegris, som man kan bestille hos slagteren eller hos sin nabo, hvis bare man bor i Sønderjylland, er altså en kvindelig art af grise-slægten. Og her formes et spørgsmål helt af sig selv: Hvad gør man så med ornen – eller herre-grisen? Ja, det findes der ikke noget enkelt svar på. De fleste bruges til hakket svinsmåkød – mens andre eksporteres til bacon og andre delikatesser.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *